Címlap

Itt születnek a bolygók?

A NASA Hubble űrtávcsövének új korszerű felmérőkamerája (ACS) az eddigi legélesebb felvételt készítette el egy fiatal, 5 millió éves csillag körüli porkorongról, amely feltételezhetően bolygók születésének színhelye. A HD 141569A nevű csillag egy hármascsillag-rendszer tagja, s a Földtől 320 fényévre a Mérleg (Libra) csillagképben látható.

A HD 141569A körüli porkorongot először az Infravörös Csillagászati Műhold (IRAS) észlelte, még 1986-ban. Később a Hubble közeli infravörös kamerája és sokobjektumos színképelemzője (NICMOS) által 1999-ben készített felvételekről kiderült, hogy a korongot egy sötét vonal két koncentrikus gyűrűre osztja, amit egy bolygó dinamikus formáló hatásának tulajdonítottak.

Most az ACS felvétele feltárta, hogy a korong szerkezete még bonyolultabb, mint eddig gondolták, s leginkább egy szorosan feltekercselt spirálhoz hasonlítható. A külső részeinél két diffúz spirál kar figyelhető meg, amelyek egyike szemmel láthatóan a képek bal felső sarkában látható közeli kettőscsillaghoz (HD 141569BC) kapcsolódik. Ez azt sugallja, hogy elsősorban a kettőscsillag hatása lehet felelős a porkorongban kialakult szerkezetért. Ugyanakkor a korábbi infravörös felvételek a csillagtól mintegy 4,5 milliárd kilométerre egy viszonylag pormentes övezetet mutattak ki, amely minden bizonnyal egy vagy több egyelőre észlelhetetlen bolygó hatására alakulhatott ki.

Ki van itt?

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

stat