Belső béke

Téma: Belső béke

Borostyán hangyák

A hangyák az evolúció Bill Gates-jei. Az ökológiai sikerük olyan látványos, hiszen szinte a világ minden pontján megtalálhatóak, legfőképpen az esőerdőkben, ahol az élőlények tömegének akár egy harmadát is kiteszik. Sajnos, mivel könnyű kis testük olyan könnyen rongálódik, nem igen lehet fosszilizálódott példányokat találni, s így eredetük története hiányos. 1998-ban mégis sikerült sokat megtudni róluk, amikor napfényre került a legrégebbi hangyamaradvány.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum kutatói hét darab 92 millió éves hangyatetemet fedeztek fel egy New Jersey-i borostyánlelőhelyen. Biztosak lehettek benne, hogy valóban hangyákat találtak, és nem akármelyik hasonló fajt, mivel láthatóak voltak a csupán hangyáknál megtalálható ún. Metapleurális mirigyek. Ez a mirigy olyan antibiotikumokat választ ki, amelyek megvédik a hangyakolóniát olyan nedves helyeken, mint korhadó fák vagy vizenyős talaj, hogy baktériumok vagy gombák megtámadhassák.

Bővebben: Borostyán hangyák

Garfield születésnapja

Garfield, a híres macska idén lett harmincéves. E kövér macska nagyon szeret enni és lustálkodni, de a sorozat szereplői soha nem politizálnak.

A világ legnépszerűbb macskája az idén ünnepelte 35. születésnapját. Ma már naponta kb. 200 millió ember olvassa a rövid és humoros képregényt. A furcsa macsek alkotója most 63 éves. Jim Davis több képregény és figura szerzője, de egyik sem lett olyan sikeres, mint e furcsa kövér macska, akinek Garfield lett a neve. És aki oly szemtelen, esztelen, de sokaknak mégis egy csapásra a kedvence lett. E furcsa macska, aki igazi lasagnehabzsoló és olyan mérgesen gondol a hétfőre, mert Ő egy igazi hétfőgyűlölő, nagyon szeret naphosszat lustálkodni, keveset mozogni és állandóan enni. Aki rendszeresen olvassa, az tudja, hogy a képregény két témával foglalkozik: az evéssel és az alvással. Ezek egyetemes témák, hiszen mindenki alszik és eszik. Aki olvassa a képregényt, az mindig talál magában hasonlót.

 

Bővebben: Garfield születésnapja

Ki van itt?

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

stat