Belső béke

Téma: Belső béke

Borostyán hangyák

A hangyák az evolúció Bill Gates-jei. Az ökológiai sikerük olyan látványos, hiszen szinte a világ minden pontján megtalálhatóak, legfőképpen az esőerdőkben, ahol az élőlények tömegének akár egy harmadát is kiteszik. Sajnos, mivel könnyű kis testük olyan könnyen rongálódik, nem igen lehet fosszilizálódott példányokat találni, s így eredetük története hiányos. 1998-ban mégis sikerült sokat megtudni róluk, amikor napfényre került a legrégebbi hangyamaradvány.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum kutatói hét darab 92 millió éves hangyatetemet fedeztek fel egy New Jersey-i borostyánlelőhelyen. Biztosak lehettek benne, hogy valóban hangyákat találtak, és nem akármelyik hasonló fajt, mivel láthatóak voltak a csupán hangyáknál megtalálható ún. Metapleurális mirigyek. Ez a mirigy olyan antibiotikumokat választ ki, amelyek megvédik a hangyakolóniát olyan nedves helyeken, mint korhadó fák vagy vizenyős talaj, hogy baktériumok vagy gombák megtámadhassák.

A borostyán hangyák átfogó képes adnak a hangyák korai evolúciójáról. A példányok több különböző alcsaládokba sorolhatóak, ami azt jelenti, hogy 92 millió évvel ezelőttig a hangyák már bizonyos fokú fejlettséget és változatosságot értek el. Ez a több irányú specializálódás már akár 130 millió évvel ezelőtt is elkezdődhetett, amikor a hasonló felépítésű rovarok, a darazsak és méhek külön irányba kezdtek el fejlődni. A maradványok arra utalnak, hogy a hangyák csupán a Krétakor, azaz 65 millió évvel ezelőtt kezdtek el sikeressé válni, csak az után, hogy a dinoszauruszok kihaltak. Hogy miért kellett a hangyáknak ennyit várniuk, hogy elinduljanak a siker útján, az máig kérdéses maradt.

Ki van itt?

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

stat