Egészség

Téma: Egészség

Családi örökség: a térdfájás

Térdfájással szinte mindanyian találkozunk az életünk folyamán. Sielés, snowboardozás, vagy valamely klasszikus térdprobléma miatt biztos Te is érezted már ezt a tompa fájdalmat. Okozója tipikusan az arthritis két fajtája, amely családi hagyatékként is jelentkezhet, hiszen genetikusan a hajlam öröklődhet ezekre az ízületi bántalmakra.

Bővebben: Családi örökség: a térdfájás

Fogaink védelme

Szeptember a fogápolás hónapja volt. Persze nemcsak kampány idején kell törődni a fogainkkal. Elég csak kicsit is elhanyagolni az ápolásukat, máris felhalmozódik a plakk, amely aztán fogkővé alakul. Ennek következménye fogínysorvadás, majd a fog gyökerének meglazulása – még az egészséges fog is kihullhat!

Bővebben: Fogaink védelme

Mitől jó egy kismama nadrág?

A kismama nadrág hallatán még ma is sokan a kantáros nadrágra gondolnak, némi fújjogással. Valahol érthető is, kevés nőnek áll jól a kantáros nadrág, ahhoz tényleg manöken alkat kell. Persze a divat periodikusságát ismerve, lesz még idő amikor visszatér a kantáros nadrág a divatba, de a kismamák remélhetőleg kimaradnak ebből a szórásból.

Bővebben: Mitől jó egy kismama nadrág?

A láz nem minden esetben rossz

Borzongás, hidegrázás, fájdalmas csontok és ízületek, kimerültség - a hirtelen felszökkenő testhőmérséklet kísérői. Milyen mechanizmus okolható a lázzal járó tünetekért? Mi a természet célja?

A pirogének

A lázért a pirogének, azaz lázkeltő anyagok felelősek. Az agy hipotalamusznak nevezett részén, az úgynevezett hőközpontra fejtik ki hatásukat úgy, hogy a testhőmérséklet szabályozó központjának ingerküszöbét megemelik, és ily módon a testhőmérsékletet mintegy "újrakalibrálják". A pirogének megjelenése elsősorban baktérium- és vírusfertőzések következménye, de trauma, különféle gyulladásos betegségek, sőt daganatok is állhatnak a láz hátterében. A láz jellegzetességeiből gyakran a folyamat eredete és kórjóslata is kikövetkeztethető.

 

Bővebben: A láz nem minden esetben rossz

Ki van itt?

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

stat