Egészség

Téma: Egészség

A láz nem minden esetben rossz

Borzongás, hidegrázás, fájdalmas csontok és ízületek, kimerültség - a hirtelen felszökkenő testhőmérséklet kísérői. Milyen mechanizmus okolható a lázzal járó tünetekért? Mi a természet célja?

A pirogének

A lázért a pirogének, azaz lázkeltő anyagok felelősek. Az agy hipotalamusznak nevezett részén, az úgynevezett hőközpontra fejtik ki hatásukat úgy, hogy a testhőmérséklet szabályozó központjának ingerküszöbét megemelik, és ily módon a testhőmérsékletet mintegy "újrakalibrálják". A pirogének megjelenése elsősorban baktérium- és vírusfertőzések következménye, de trauma, különféle gyulladásos betegségek, sőt daganatok is állhatnak a láz hátterében. A láz jellegzetességeiből gyakran a folyamat eredete és kórjóslata is kikövetkeztethető.

 

Lázgörbék

 

A hőemelkedés jelentheti például a felső légutak könnyű fertőzését, de - főleg, ha tartósan fennáll - sokkal súlyosabb, komoly vizsgálódást igénylő betegségekre is utalhat. Vannak kórformák, amelyek egészen sajátos láztünetekkel járnak: ilyen például a malária (váltóláz, szúnyogok által terjesztett betegség), amelynek bizonyos formáiban a lázrohamos napok közé egy vagy két rohammentes nap ékelődik. A megemelkedett hőmérsékletet a gyerekek a felnőtteknél általában sokkal jobban viselik. Az is jellemző, hogy a reggeltől estig felvett lázgörbe gyerekeknél sokkal jobban ingadozik. A hőmérséklet megemelkedése, bár az emberek szemében ijesztő és kellemetlen tünet, nem tekinthető minden szempontból negatív jelenségnek.

Teendők

A láz biológiai értelemben nem más, mint a szervezet védekező reakciója a fertőzéssel szemben. A kórokozók jelentős része ugyanis nem képes elviselni a tartósan megemelkedett hőmérsékletet, másrészt a láz, főleg a mérsékelt formája, a szervezetnek a betolakodókkal szemben adott immunválaszát is elősegíti. Ugyanakkor megnöveli az alapanyagcserét, az anyagcsere-folyamatok sebességét és a szervezet oxigénfogyasztását, tehát egyfajta stresszhelyzetet eredményez. Az egészséges embereknél rendszerint nem okoz különösebb problémát, de a keringési, valamint légzőrendszeri betegségekben szenvedőknél veszedelmes hatása lehet. Mi a jó, ha a lázat csillapítják, vagy ha hagyják, hogy a szervezet saját fegyvereivel küzdjön a betegséggel szemben. Akik jó általános egészségi állapotnak örvendenek, azok számára a tanács egyszerű: ne folyamodjanak lázcsillapítókhoz, amíg testhőmérsékletük a 38 fokot meg nem haladja.

Ki van itt?

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

stat