Egészség

Téma: Egészség

Családi örökség: a térdfájás

Térdfájással szinte mindanyian találkozunk az életünk folyamán. Sielés, snowboardozás, vagy valamely klasszikus térdprobléma miatt biztos Te is érezted már ezt a tompa fájdalmat. Okozója tipikusan az arthritis két fajtája, amely családi hagyatékként is jelentkezhet, hiszen genetikusan a hajlam öröklődhet ezekre az ízületi bántalmakra.

Ezidáig azonban még nem sikerült azonosítani a felelős géneket, így az egyetlen megoldást az jelentheti, ha a hajlamosító tényezőket kiiktatod az életedből. A túlsúly első helyen gyilkolhatja a térdeket, hiszen a térdízület a teherviselő ízületeink egyike. Nem mindegy, hogy egy lépésnél mekkora súly nehezedik rá.

A savasító táplálkozás és a testedzés hiánya a másik két tényező a térdízületi problémák kialakulásában. A 40 év feletti térdfájások oka a legtöbb esetben csontarthritis, míg fiatal korban sportsérülésre vagy nyálkatömlő gyulladásra vezethetők vissza a panaszok. Sportoláskor fontos a mozdulatok helyes, testtudatos elsajátítása, a jó bemelegítés, a sok nyújtógyakorlat és a megfelelő pihentetés.

Ki van itt?

Oldalainkat 16 vendég és 0 tag böngészi

stat