Egészség

Téma: Egészség

Fogaink védelme

Szeptember a fogápolás hónapja volt. Persze nemcsak kampány idején kell törődni a fogainkkal. Elég csak kicsit is elhanyagolni az ápolásukat, máris felhalmozódik a plakk, amely aztán fogkővé alakul. Ennek következménye fogínysorvadás, majd a fog gyökerének meglazulása – még az egészséges fog is kihullhat!

Elkerülheti a bajt, ha
- kevés cukrot (cukorkát, csokit) fogyaszt,
- abbahagyja a dohányzást,
- többet rág (de nem rágógumit).

Fontos a rendszeres fogmosás, a szájvíz és a fogselyem használata. És legalább félévente egyszer keresse fel a fogorvost. Akkor is, ha nincs panasza!

Négy további dolgot ajánlunk, amelyekről talán kevesebbet hallott:

*1. C- és E-vitamin*
A C-vitamin fontos a kollagén szempontjából, amely a fogíny tartószerkezete. Az E-vitamin pedig a sejtképződést fokzza. A vitaminok védik a fogíny sejtjeit.

*2. Q-10 koenzim*
A sejtek oxigénellátást segíti. Nem engedi, hogy az ínyre káros baktériumok elszaporodjanak a szájban. Kimutatták, hogy a Q-10 koenzim stabilizálja fogait.

*3. Kamilla*
Gargarizálószerként, szájvízként gyógyhatású az ínygyulladásra. Készítsen belőle teát (két teáskanál kamilla csészénként). Leszűrés után hagyja kihűlni, öblögessen vele naponta.

*4. Teafa és propolisz*
Keressen olyan fogkrémet, amely teafa-kivonatot és propoliszt tartalmaz. Mindkettő antibakteriális hatású, megakadályozza a plakk kialakulását.

Ki van itt?

Oldalainkat 17 vendég és 0 tag böngészi

stat