Életmód

Téma: Életmód

Erre figyeljünk az adó felajánlásnál!

Nem szabad elmennünk egy nagyon fontos tudnivaló mellett most, amikor az 1+1%-okért megindul a versengés az egyházak és a civil szervezetek között. A bürokrácia útvesztőiben könnyű eltévedni, különösen, ha tudjuk, hogy az adóbevallásban például majdnem háromszor annyi egyháznak juttathatunk adományt, mint amennyi egyház a jelenlegi törvényi szabályozás szerint egyáltalán létezik hazánkban. Vagyis van nagyjából 60 egyház, amelynek a neve szerepel az elektronikus bevallásban, de valójában az egyház maga nem létezik.

 

További súlyos problémát jelenthet a csalók kiszűrése. Szinte senki sem néz utána, hogy a kedvezményezett civil szervezet egyáltalán fogadhat-e adományokat. Döbbenetes szám, de 2013-ban csaknem EZER civil szervezetet tettek tiltólistára a NAV felügyelői. A pontos ok, amiért ezek a szervezetek nem kaphatnak adományt, ismeretlen, de valószínűleg arról lehet szó, hogy az adott civil szervezetek nem fizették be az adójukat, hátralékban vannak, vagy valamilyen bevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget. Vagyis semmit sem jelent, ha egy szervezet létezik és működik! Mielőtt megtennénk az adó 1% felajánlásunkat, mindenképpen nézzük utána a támogatásból kizárt civil szervezeteknek, vagyis ide ne ajáljuk fel adónk 1%-t!

 

Ha itt megtaláljuk valamelyik szervezet nevét, akkor annak hiába adományozunk az egy százalékból, nem fogja megkapni. A tiltólistán levő szervezet helyett tehát mindenképpen válasszunk magunknak egy olyat, amely megfelelően működik. Mivel szinte minden tevékenységi körben számos civil kezdeményezés van, egy tiltólistás alapítvány stb. helyett bizonyosan tudunk találni egy, az adott témakörben működő, mégpedig törvényesen és hibátlanul működő szervezetet. A „csere” lehetősége nem áll fenn helyi kezdeményezések esetén, vagyis pl. a kisebbségi ügyekkel foglalkozó kaposvári Napkerék egyesület helyett nem biztos, hogy találunk másik kaposvári alapítványt, amely a helyi cigányság felemelését tűzte zászlajára.

Ki van itt?

Oldalainkat 16 vendég és 0 tag böngészi

stat