Életmód

Téma: Életmód

Tunézia mindenkinek

Végtelen hosszú homokos part, modern szállodakomplexumok és napsütés minden mennyiségben. Tunézia a családi nyaralás paradicsoma. Afrika kapuja azonban a tömegturizmus mellett az ínyencek számára is tartogat meglepetéseket.

Tunézia a magyar turisták körében is nagyon népszerű nyaralóhely. Tavaly több mint húszezer honfitársunk látogatott el ebbe a hazánknál csaknem kétharmaddal nagyobb területű, de valamivel kisebb népességű országba. A siker magyarázata egyszerű, Tunézia nemcsak Észak-, hanem egész Afrika egyik legstabilabb és igen lendületesen fejlődő országa. Nyugalom, közbiztonság és jól működő idegenforgalom jellemzi.

A növekvő turizmus nyomán gombamód szaporodnak a tengerparton az új szállodák. Hely van bőven, hiszen Tunézia tengerpartja, a Sahel mintegy 1200 kilométer hosszú. Hammamet és Sousse a magyarok két kedvenc nyaralóhelye, ahonnét az utazási irodák csoportos kirándulásokat szerveznek Tuniszba, Karthágóba, és délre, a sivatagba. A csoportos utazás - a maga előnyeivel és hátrányaival- Tunézia felfedezésének egyik módja. Aki inkább kisebb társaságban szeret nyaralni, és a strandoláson, valamint a kötelező látnivalók felkeresésén túl valami többre vágyik, annak is tartogat kellemes élményeket ez az ország.

Csavargás a fővárosban
Ha egyszer eljutunk Tunéziába, mindenképp érdemes egy-két napot Tuniszban, a fővárosban is eltölteni. Elég csak sétálgatni az utcákon, máris olyan, mintha egy arab szappanopera világába csöppentünk volna: a modern európai életvitel keveredik az arab szokásokkal.

Tunisz városközpontját az 1,6 km hosszú, az első államelnökről elnevezett, elegáns Habib Bourguiba sugárút alkotja. Az út mentén ultramodern házak váltakoznak a francia gyarmati időkből származó épületekkel, kávéházak teraszai, üzletek kirakatai csábítják a sétálókat. Cipőmániás hölgyek, vigyázat, itt könnyű bűnbe esni! Cipőbolt cipőbolt mellett sorakozik csupa divatos, jó minőségű lábbelivel fillérekért. Ezt az eladók is tudják, huncut mosolyukból kiolvasható: ha egy európai lép az üzletbe, ők biztos jól járnak, mert a külföldi hölgy három-négy pár cipő nélkül nem megy el.

A kávéházak teraszára beülni egy kávéra vagy egy mentateára kellemes program. A bátrabb nők, főleg, ha egyedül vagy női társaságban vannak, próbáljanak bemerészkedni a füstös belső termekbe! Sok-sok fekete férfiszempár tapad majd rájuk, egy-két bók is elhangzik tört angolsággal, csupa kedvességből. Érdemes naplemente előtt sétálni ezen a sugárúton, feledhetetlen élményben lesz részünk. Több ezer madár köröz félelmetes geometriai alakzatban az út felett, visongásuk messzire elhallatszik. Megijdenünk nem kell, a madarak az este közeledtével a sugárút közepén található fasor fáin keresnek menedéket. Aki nem tudja ezt, az első alkalommal pánikba esik és a legrosszabbra gondol, arra, hogy szörnyű természeti katasztrófa közeleghet.

A sugárút az egykor fallal körülvett óvárosba, a medinába torkollik, ami máig sem vesztett semmit keleties varázsából. Az itt található bazárban sok a turista és a nekik szánt csecsebecse, ugyanakkor a helybeliek is ebbe a hatalmas bazárba járnak vásárolni. Elegáns üzletasszonyok ebédidőben itt szerzik be fehérneműjüket, kendőiket, táskájukat. A legforgalmasabb az ékszerboltok sikátora, hétköznap délelőtt is tele van arab családokkal. Tunéziában ha egy férfi kedveskedni akar asszonyának, aranyékszert vesz neki, a nők pedig jól ismerik a legújabb ékszerdivatot. Errefelé alapszabály, hogy mindenhol alkudni kell! Ha játéknak fogjuk fel az alkudozást, jól szórakozhatunk, viszont ha komolyan vesszük, amit az eladó mond és tesz (mert gyakran hozzánk ér, utánunk fut, visszatart minket, egy életre elmehet a kedvünk a bazárlátogatástól.

Aki érdekes időutazáson szeretne részt venni, keresse fel a Bardo Múzeumot. Az egykori uralkodói palotában berendezett múzeum Tunézia büszkesége, történelem előtti időkből származó tárgyak, ókori leletek, római kori mozaikok mesélnek az ország történetéről.

Ki van itt?

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi

stat